12 август, 2007

Малко информация за бъдещия собственик на "Пикадили"

Намерението ми да публикувам по-често тук беше осуетено от смяна на работата ми, от която съм извънредно доволен, поне в началото. Така или иначе ангажиментът си остава, но когато времето не ми достига (а в момента е точно такъв момент) няма да се отплесвам в старание за лични приноси, а съвсем добронамерено ще публикувам интересни материали от пресата, които може и да сте пропуснали досега. Такъв ще бъде и този. Статията е от днешния брой на "Капитал" (тук с незначителни съкращения) и разказва за империята на Мирослав Мишкович, собственик на Delta Holding - компанията, която ще купи "Пикадили".
*
В Сърбия няма по-богат човек от собственика на Delta Holding Мирослав Мишкович. Списание "Forbes" го поставя на 891 място в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 1 млрд. долара. Полското списание "Wprost" преценява богатството на Мишкович на 1.5 млрд. долара и го поставя сред 40-те най-заможни хора в някогашния комунистически лагер. За "Делта холдинг" напоследък в България се говори като за потенциален купувач на бизнеса на търговска верига "Пикадили". (Българските собственици ще запазят сградите си.) Веригата "Пикадили", която може да бъде наречена най-успешна от българските, има седем супермаркета във Варна, два в София и по един в Търново и Бургас. Основателят Георги Папуров неотдавна потвърди, че са подписали предварителен договор за продажба на мажоритарния дял с "Делта Макси", подразделението за търговия на дребно на холдинга, и очак­ват сделката да бъде финализирана в рамките на август.
*
Какъв е сръбският бизнесмен, който през "Пикадили" ще получи първия си излаз в търговията на дребно в ЕС?

Октоподът Delta Holding
Холдингът на Мишкович Delta е навсякъде в сръбската икономика. Приходите от продажбите за миналата година са 860 млн. евро, а за тази година са планирани 1.4 млрд. евро, сочи официален отчет на холдинга.

В Delta Holding работят над 16 000 души. Групата е собственик на трите вериги магазини за продажба на хранителни стоки - C Market, Pekabeta и MAXI - те имат общо над 400 обекта на най-привлекателни локации по територията на цяла Сърбия в рамките на Delta M. Като изключим кварталните магазинчета, пазаруването на дребно става предимно в магазините на Мишкович. В допълнение към това Delta M притежава и веригата хипермаркети Tempo от типа cash&carry. Те са любими на сърбите, защото цените там са по-ниски от другите действащи вериги хипермаркети - словенската Merkator, хърватската IDEA и немската МЕТRО. В момента близо 25% от покупките на сръбските потребители минават през магазините на Delta M, сочат данни, цитирани от SeeNews.
*
Delta Holding е представител на Nestle, Nivea, Panasonic, Nike, Speedo, Technics, ZARA, IANA. Собственик е на множество бутици по най-оживената търговска улица в Белград "Княз Михайло". Тя произвежда велосипеди, тютюн, храна за домашни любимци, олио, царевица, минерални торове, хартия (според някои източници е вносител на две трети от вестникарската хартия в Сърбия), хранителни стоки, зърнени храни. Холдингът притежава три хранително-вкусови комбината. Със своите 20 000 хектара обработваема земя във Войводина (северната равнинна част на страната) Delta е един от най-големите собственици в Сърбия. Седемдесет и пет процента от Delta Bank бяха продадени през 2005 г. на италианската Banca Intesa за 280 млн. евро. В застрахователното дружество Delta от 2006 г. участие имат и италианците от Generali. Холдингът се занимава и с недвижимости. Той строи първия мол в Белград, който се очак­ва да заработи през октомври-ноември тази година. По данни от сръбската преса вече 80% от площта му е наета от водещи световни марки. Инвестицията е 78 млн. евро.
*
През следващата година Delta щe отвори и мол в столицата на Черна гора Подгорица - инвестиция за 25 млн. евро. През юли беше открито и първото кафене от британската верига Costa Coffee, с която Delta sport има 15-годишен франчайзинг договор.
*
В края на осемдесетте години Мирослав Мишкович, на 61 години, е директор на химическо предприятие в Крушевац. През 1989 г. става вицепремиер на Сърбия, отговарящ за икономиката. След това се оттегля от политиката и никога повече не се намесва в нея, поне официално. Смята се, че е работел с покровителството на тогавашния президент Слободан Милошевич. (Това всъщност се говори за всички бизнесмени през деветдесетте години, а не би могло и да бъде друго в условията на международна изолация, санкции и войни.) Падането от власт на Милошевич обаче не влошава бизнеса на Мишкович. Точно обратното, през последните шест години холдингът "Делта" се разраства с шеметна скорост. А това в Сърбия не може да стане без политическа подкрепа. По публикации на пресата при правителството на Зоран Джинджич за хора на Мишкович се смятат вътрешният министър и началникът на кабинета на премиера. За Кощуница се твърди, че също е в много добри отношения с Мишкович.
*
Холдингът и цените
С окрупняване на бизнеса се постига икономия от мащаба и това би трябвало да доведе до по-ниски цени. С Мишкович обаче нещата далеч не стоят така. Често той използва монополните си позициите в търговията на дребно, за да поддържа високи цени на конкурентните продукти, а и на тези, на които е основен производител. Проучване, направено през миналата година от държавната телевизия РТС1, показа, че цените на някои основни хранителни стоки в Сърбия са по-високи от съседните страни, включително от Хърватия и Черна гора, смятани за държави с по-висок стандарт. (В Сърбия средната заплата е около 350 евро, а в Хърватия - 650 евро.) Това е особено видимо при вносните луксозни стоки, чиито цени в някои случаи надхвърлят и два пъти цената на същия продукт в България. В същото време градска легенда в Белград разказва как Мишкович поставил ултиматум на местните производители, че няма да продава продуктите им в своите магазини, ако те работят с Metro.
*
"Журналистите са най-евтиното нещо", казва Мишкович и в тази връзка холдингът се радва на медиен комфорт. Все повече обаче са публикациите, че в магазините (а те повечето са на Мишкович) се предлагат стоки с изтичащ срок на годност или с пренабита дата на производство.
*
Предстои да видим как ще се развие сръбският играч на българска почва когато, и ако, финализира сделката за магазините "Пикадили". Едно е сигурно - тук пазарът е свободен и ще става все по-конкурентен с навлизането на големите търговски вериги като френската Carrefour, дискаунтърите Plus, Penny Market, Lidl и евентуално на британския Tesco. Така че, ако настоява да пренесе монополните си практики от Сърбия, Мишкович просто ще провали един много добър бизнес, какъвто вече е този на магазините "Пикадили". Може обаче сърбинът да реши да играе по правилата. Тогава ще се разбере дали е добър бизнесмен и без да ползва политически контакти, както и може ли някой като него да поизчисти името си с пазарен бизнес.