02 юли, 2007

"Фама" купена от испански инвестиционен фонд

Испанският инвестиционен фонд GED е новият собственик на компанията за млечни продукти "Фама", съобщи агенция SeeNews, цитирайки Анка Йонеску, инвестиционен директор в GED Capital Development. Това е втората сделка през последните месеци, при която българска компания от млечния сектор стана собственост на чужд инвеститор.
Цената на сделката е 9 млн. евро. Новият собственик планира да разшири производството и позициите на "Фама". Млечната компания е производител на продуктите с марката "Роса". През миналата година тя започна процес на консолидацията на млечния пазар в Североизточния регион с купуването на своя конкурент "Сердика 90".
Наскоро гръцката компания за храни "Вивартиа" стана собственик на друг водещ производител в млечния бранш - ОМК. Двете сделки доказват потенциала на българския млечен пазар, коментират представители от сектора. "Фама" произвежда широка гама от млечни продукти - кашкавал, краве и овче сирене, кисело мляко, краве масло, овче и биволско кисело мляко, айрян, заквасена сметана и други продукти. Доскоро компанията беше силна предимно в региона на Североизточна България, а от известно време засили дистрибуцията на продуктите си и на национално ниво, не без помощта на супермаркети "Пикадили". Дружеството е създадено през 1991 г. и има няколко производствени звена в региона на Варна.

Няма коментари: